dimecres, 15 de desembre del 2010




PASSEJADES PER EL NOSTRE ENTORN
Collformic- Sant Cebrià  de la Mora
El recorregut que us proposem  avui  l’ iniciarem   a Collformic  al poble veí de El Brull, fins  allà  podem arribar-hi per la carretera  de Seva a Palautordera. Podrem deixar còmodament  el cotxe en els aparcaments  degudament senyalitzats. Des d'allà haurem d'agafar la pista principal que creua tot el pla de la Calma,  que comença a la dreta del restaurant i que està senyalitzada amb fites verdes amb les marques de pintura de color verd i vermell de la travessa Matagalls-Montserrat.
Desprès de caminar gairebé un quilòmetre trobarem un  gran pla herbat conegut amb nom de pla de l'Ase Mort. Situat a 1204 metres d'altitud, aquest indret és l'entrada al Pla de La Calma. Part del seu atractiu es deu al fet que ofereix una àmplia visió de la Plana de Vic, Matagalls i el Turó de l'Home. A més, des d'aquí podem pujar al Turó del Faig de la Bandera, al Cucurull i al Corral de     Puigventós.
Continuarem per la pista planejant per després fer un parell de trams de baixada suau que ens portaran primer al pla de ,l’ estany i desprès al  pla del Bassau.
 A l’ arribar aquí si volguéssim podríem continuar la pista i les marques senyalitzades cap el que   pròpiament es coneix com a pla de la Calma. Aquest és un altiplà amb alçades  aproximades que voregen els 1.200 metres d’ altitud, recobert bàsicament de uns matollars de tendència atlàntica anomenats landes, on els brucs, les gòdues i els ginebres tenen un gran protagonisme.  Són un dels paratges més curiosos que podem trobar a la  nostra comarca
Des de el pla del Bassau ens  desviarem per  la pista que surt a la dreta cap el collet de la font o collet d’ en Bresc, a on si som espavilats i el trobem  ( Opcional)  hi ha un petit caminet a la nostra dreta  que ens porta a la font d’ en Bresc o també anomenada font de Santa Joaquima Vedruna. Diu la llegenda i ho creu al gent de la muntanya,  que al seu volt hi ha amagat or sota una pedra.
Continuem caminat per la pista  i   trobarem una primera  construcció anomenada la Caseta del Clot també coneguda per la Caseta de la Mora, construïda com totes les cases d’ aquest indret amb pedra del rodal.
           Des de aquí  el camí comença a baixar de forma més accentuada fent diverses llaçades fins que trobem el nostre objectiu final, la petita ermita romànica de Sant Cebrià  de la Mora que esta situada en un indret amb unes magnifiques  vistes  a les que cal dedicar una bona estona per gaudir-ne. Sota l'església,  hi ha el  mas del Clot de la Móra,  que es un exemplar especial de casa de pagès i muntanya per la grandesa en ella mateixa i la geografia del seu entorn.
La tornada la farem per el mateix camí d’ anada.

Jaume Font Rosell
Novembre 2010


Inventaris per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial

         
          Durant el segon trimestre d’enguany a més d’una vintena de municipis del Montseny, s’ha començat a dur a terme el treball de camp del projecte “Metodologia per a l’inventari del patrimoni cultural immaterial de les reserves de la biosfera: l’experiència del Montseny”.
És un projecte impulsat pel Centre UNESCO de Catalunya - Unescocat, on conflueixen dos programes de la UNESCO: la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial i el Programa sobre l’Home i la Biosfera. Els objectius últims d'aquest projecte són contribuir a:

Salvaguardar el patrimoni cultural immaterial del Montseny.
Promoure el desenvolupament econòmic sostenible del Montseny.
Enfortir la cohesió social i l’arrelament al territori.
Es vol elaborar un inventari de les tradicions, els costums, els coneixements, les tècniques, les festes, etc. que constitueixen el patrimoni cultural immaterial del Montseny i identificar, d’entre els elements que en formen part, aquells que poden contribuir al desenvolupament sostenible del territori, uns resultats que, entre d’altres, seran una eina per a la definició i execució de polítiques locals en aquests àmbits. A partir d'aquesta experiència, s’elaborarà una metodologia per realitzar aquesta mena d’inventaris que pugui servir de model en altres territoris d’arreu del món.
Des del Montseny, tant la Reserva de la Biosfera del Montseny com el Museu Etnològic del Montseny “La Gabella” col·laboren directament amb el projecte, que també compta amb el suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, de la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya i de les Diputacions de Barcelona i Girona. També dir que  ha rebut el suport econòmic de la Fundación Biodiversidad.
Ara es tracta de recollir el patrimoni cultural immaterial, un concepte nou encunyant per la UNESCO que dóna el protagonisme a la població implicada. No són només els experts que han de dir què és patrimoni i què no, sinó que és indispensable que la societat del Montseny participi en la identificació i decideixi quines són les pràctiques i els elements que formen part del seu patrimoni cultural.
És per això que s’està treballant en diversos canals de diàleg amb les persones i entitats del territori. Entre elles l’ Associació Amics de Tagamanent. Hi ha un equip  que durant un any estan recorrent el territori, parlant amb les persones, coneixent activitats i oficis i assistint a festes i celebracions que són característiques del Montseny, s’obrirà també una pàgina web per posar a disposició de tothom que hi estigui interessat informació sobre el projecte.
Si voleu col·laborar amb aquest projecte i coneixeu llegendes, dites i refranys, músiques, cançons i danses populars, jocs i esports tradicionals, festes, coneixements i pràctiques sobre el medi natural, remeis i pràctiques de medicina popular, oficis i artesanies tradicionals, o qualsevol aspecte del patrimoni cultural immaterial del Montseny, podeu posar-vos en contacte:
Telèfon: 934 589 595 (demaneu per Sara o Lluís)
Adreça electrònica: montseny@unescocat.org
Adreça postal: Centre UNESCO de Catalunya, c/ Nàpols, 346,                  08025 Barcelona

Jaume Font Rosell
Octubre 2010

LES GUILLES

FEEC